• apr '20 03 12:21

  Nieuwsbrief 1

  Geschreven door : Else Goossensen, speltherapeut - reactie(s) : 0

Beste ouder/verzorger,

De eerste week zit erop! Complimenten! Naast je taak als ouder, waarin de nadruk ligt op opvoeden en zorgen voor je kind, had je deze week ook de taak van leerkracht. Een bijna onmogelijke opgave, zeker als je daarnaast ook nog je werk had. Deze korte nieuwsbrief is bedoeld om je een hart onder de riem te steken en je daarnaast wat tips te geven.

Veel kinderen en hun ouders moesten deze week flink wennen aan de nieuwe situatie. Het is dus echt niet vreemd als het bij jullie in huis ook even stressen was. Wees wat dat betreft niet te streng voor jezelf èn je kind. Natuurlijk is het schoolwerk belangrijk. Maar belangrijker is dat jullie deze periode als ouder en kind goed doorkomen. Als de stress te hoog oploopt lukt leren niet meer. En dan staat jullie band als ouder en kind ook onder druk. Zorg dus voor momenten van ontspanning, tussen het schoolwerk door.

Tips om jullie band positief te houden.

 • Allereerst is het natuurlijk belangrijk om duidelijk te zijn voor je kind. Een duidelijk dagritme, het liefst samen met je kind opgesteld, geeft een duidelijk kader. Schrijf je dagritme op een groot papier of whiteboard, zodat voor iedereen duidelijk is wat je die dag kan verwachten.
 • Houd hierbij rekening met de spanningsboog van je kind. Na inspanning volgt ontspanning. Met name een fysieke activiteit helpt om de stress weer te laten dalen.

Voorbeelden die weinig kosten:

 • Springtouwen. Springtouw is per meter te koop bij veel speelgoedwinkels. Bind een touw van zo’n 5 meter lang aan bijv. de lantaarnpaal of de deurkruk. Als je zelf draait zal je merken dat je afstemt op het tempo van je kind. Gevolg: je kind voelt zich gezien door jou 😉 En samen werk je aan spelplezier. Plezier is de motor voor een goede ouder-kind band!
 • Bellenblaas. Koop 2 potjes. Jij houdt het potje vast (!) en elk heb je een staafje vast. Je kind mag een bel blazen, jij vangt de bel en blaast de bel terug. Hoe lang kunnen jullie samen de bel levend houden?
 • Samen tekenen. Je hebt elk je eigen papier. Je kind tekent iets – jij tekent dit op je eigen papier na. Een eenvoudige manier waarop je je kind de regie geeft en jij je kind gewoon volgt. Wanneer kinderen in hun spelwereld de regie voelen, zullen ze eerder geneigd zijn om in de grote-mensen wereld de regie bij de ‘grote mensen’ te laten. Ieder mens heeft een zekere behoefte aan controle, toch?! Geef je kind dus gerust eens de ‘controle’ over jouw tekening! Nu een beetje moeilijker: lukt het om samen één tekening te maken? Je kind bepaalt wat er op het papier komt te staan. Veel plezier!

Voor veel kinderen is het lastig om te verliezen met spelletjes. En zeker nu je als gezin zo dicht op elkaar leeft, kan de spanning toenemen. Maak het je kind(eren) en jezelf niet te moeilijk en zet in op sàmenwerken in plaats van tégenwerken. Er bestaan veel leuke coöperatieve bordspellen. (coöperatief betekent samenwerken) Het mooie van coöperatieve spellen is dat je sàmen wint… of sàmen verliest. In deze spellen zit vaak een opbouw van stress, maar doordat je naast je kind staat kan je je kind helpen om de oplopende spanning te kunnen reguleren.

Voorbeelden van webshops met leuke coöperatieve spellen:Earthgames: https://www.earthgames.nl/webshop/producten/cooperatieve-bordspellen.html (Verzendkosten € 6,75)

Opzijnplek: https://www.opzijnplek.nl/binnenspelen/spellen-puzzels/cooeperatieve-spellen/ (Verzendkosten € 5,95)

Spellen met kleine prijsjes, m.n. geschikt voor jonge kinderen zijn bijvoorbeeld:

 • Ganzenpas Bewegingsspel
 • Boomgaard, in meerdere uitvoeringen, het kaartspel is de goedkoopste
 • De slapende reus

Voor oudere kinderen kwam ik het spel Pandemic tegen. Hoe toepasselijk is dat! (https://www.spellenrijk.nl/artikel/14804/pandemic-nl.html?awc=12893_1584627285_77b583fdf04683f13f54d8aafbbdabf5)

Mocht je dat teveel virus worden, dan staan er volop andere spellen voor oudere kinderen op bovenstaande sites.

Ik wens jullie samen sterkte èn creativiteit toe om, misschien juist in deze weken, te bouwen aan een positieve ouder-kind band. Ik hoop jullie eind volgende week een nieuwe nieuwsbrief met kleine tips te sturen. Aarzel niet om mensen om je heen om hulp te vragen als het even niet lukt. Ieder mens kan op z'n tijd wel 's wat steun gebruiken.

 

 

Berichten
Bezig met het laden...
Naam *
Email
Commentaar *