• apr '20 03 12:33

    Nieuwsbrief 3

    Geschreven door : Else Goossensen, speltherapeut - reactie(s) : 0

Beste ouder/verzorger,

De schoolweek zit er weer op. Weekend… een vreemde gewaarwording. Ook wat dit betreft is het normale ritme veranderd. In plaats van 5 dagen school - 2 dagen weekend, zitten veel gezinnen nu 7 dagen per week met elkaar thuis. Met deze nieuwsbrief hoop ik je weer te inspireren met spelvormen om het contact met elkaar prettig vorm te geven. In de vorige 2 nieuwsbrieven stonden vooral tips voor korte spelletjes, om tussen het schoolwerk door te doen. In deze nieuwsbrief een paar tips van spelvormen die je kunt uitbreiden. Dus wie iets weet voor komend weekend.

  • Samen met je kind verstoppertje spelen. Dit overbekende spel is een essentieel spel voor de ontwikkeling van kinderen. Jonge kinderen leren hiermee: iets (iemand) blijft bestaan, ook als ik het niet zie. Ook is het goed voor hun lichaamsbesef: spelenderwijs ontdekken ze hoe groot ze zijn.

Maar ook voor oudere kinderen is verstoppertje spelen belangrijk voor hun ontwikkeling. Ze leren zich verplaatsen in het perspectief van de ander: op welke plek ben ik onzichtbaar voor de ander? Hun strategisch denken ontwikkelt zich, en ze leren om hun impulsen onder controle te houden: ook al wìl je graag tevoorschijn komen, het is handiger om te blijven zitten waar je zit…. Ook zit er een duidelijk sociaal aspect in verstoppertje spelen omdat je bijv. op je beurt moet wachten.

Als speltherapeut voeg ik nog een pluspunt toe: werken aan vertrouwen! Als ouder zal je natuurlijk niet in de tuin gaan werken terwijl je weet dat je kind nog achter het gordijn verstopt zit. Door samen met je kind verstoppertje te spelen laat je je kind dus merken: “je kunt me vertrouwen. Ik zie jou. Ik doe moeite voor jou. Ik doe m’n best om jou te vinden want jij bent belangrijk voor mij!”Voldoende argumenten om samen met je kind te genieten van verstoppertje spelen. Het is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig! 😊

Een korte versie van verstoppertje spelen is: spulletjes verstoppen. Door ‘warm’ of ‘koud’ te zeggen stemmen jullie spelenderwijs op elkaar af en verplaats je je in het perspectief van de ander.

  • Doolhof bouwen. Nòg zo’n spel waarbij je elkaar moet vinden.

Zoek allebei een lego- of playmobil poppetje of dier. Deze spelfiguurtjes moeten elkaar vinden. Zoek samen de materialen waar jullie het doolhof mee gaan maken: legoblokjes, houten blokjes, stokjes, papieren strookjes of touwtjes. Je kunt ook een doolhof (na)tekenen op een groot papier. Als je buiten bent zou je met stoepkrijt een doolhof kunnen tekenen. (let op: een doolhof tekenen vraagt wel even wat denkwerk van te voren)

Laat de regie bij je kind! Kinderen hebben vaak super creatieve ideeën. Oké, het werkt niet altijd in 1x … maar op dìe momenten hebben ze jouw steun nodig. Bedenk: het gaat niet om het resultaat, maar om het gezamenlijke bouwproces! Sluit aan bij de ideeën van je kind, dus zeg niet meteen dat iets niet kan. Stimuleer je kind om zelf na te denken, bijvoorbeeld door te zeggen: “aha, dus je wilt héle hoge muren maken. Eh… hebben we dan genoeg lego denk je?”. Laat je kind maar uitproberen. Blijf in de buurt, zodat de frustratie niet te hoog oploopt.

Is jullie doolhof klaar? Stap met jullie poppetje/dier door het doolhof. Als ze elkaar gevonden hebben geven ze elkaar natuurlijk een vrolijke knuffel of high five!

  • Volleybal met een ballon. Even lekker bewegen in huis, zonder dat er iets kapot valt. De meest eenvoudige vorm is om samen een ballon hoog te houden. Voor oudere kinderen kan je dit spel moeilijker maken: span een touw of slinger als volleybalnet. Je kind mag de regels bedenken. Ga hierin mee, ook als regels in jouw nadeel zijn. Sommige kinderen hebben het nou eenmaal nodig om veel ‘win-ervaringen’ te hebben, zeker als ze in hun echte leven wat ‘verlies-ervaringen’ hebben meegemaakt. Veel volleybalplezier gewenst!

Als je bevestigingsmateriaal en je touw sterk genoeg zijn kan je een kleed (bijv. dekbedhoes) over het touw hangen. Hiermee maak je het extra moeilijk, omdat je de ballon niet aan ziet komen.

Voor al deze spellen geldt: het gaat om het gezamenlijke proces! Het gaat niet om de meeste punten, de snelste route of de beste verstopplek. Spelplezier staat voorop. Daar kan je de komende (school)week weer mee vooruit!

Een goed weekend gewenst.

Berichten
Bezig met het laden...
Naam *
Email
Commentaar *