• apr '20 10 14:14

    nieuwsbrief 4

    Geschreven door : Else Goossensen, speltherapeut - reactie(s) : 0

Ondanks de pittige tijd waarin we leven, hoor ik van verschillende ouders ook mooie verhalen. Wat een plezier kunnen kinderen hebben van een berenspeurtocht of een puzzeltocht door het huis. En wat een mooie initiatieven ontstaan er tussen de verschillende generaties. Opa of oma die een speurtocht in het bos uitzet voor zijn/haar kleinkind; zonder elkaar fysiek te ontmoeten is er tòch verbinding. Of klasgenoten die elk in hun eigen huis zitten te knutselen en intussen via Face Time aan elkaar laten zien wat ze maken. Zo hoeven ze niet steeds naar het beeldscherm te kijken, maar hebben ze wel contact met elkaar.

Natuurlijk is het bij tijden zwaar om àlle ballen in de lucht te moeten houden. Meer dan ooit is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen en op tijd aan te geven dat je even een moment voor jezelf nodig hebt. Maar het is ook belangrijk om oog te blijven houden voor wat er goed gaat. Met deze nieuwsbrief hoop ik jullie weer te inspireren met speltips om te bouwen aan de band met je kind.

  • Pakketjes bezorgen zonder handen. De pakketbezorgers staan momenteel voor de uitdaging om pakketten te bezorgen zonder fysiek contact. Dit kan je naspelen met je kind 😉 Verzamel ‘pakketjes’ die je op je hoofd kan leggen: een kussen, een knuffel, een zakje rijst (goed dichtmaken!), een dichtgeknoopte kussensloop met bijv. wasknijpers, een stapeltje theedoeken etc. Je kind legt een pakketje op zijn/haar hoofd. Als ouder sta je bijv. een meter voor je kind met je beide handen open voor je. Stapje voor stapje loopt je kind naar je toe, buigt z’n hoofd en… het pakketje valt precies in jouw handen. Zorg voor een succes, dus maak het je kind niet te moeilijk. Het gaat om het gezamenlijke plezier dat jij het pakketje gevangen hebt. Als het lukt kan je de afstand vergroten of van rol wisselen. Een prachtige en speelse manier om te oefenen in afstemming op elkaar.
  • Herinneringen zoeken. Een (beetje therapeutische) variatie op paaseieren zoeken. Doe dit spel alleen wanneer het jou lukt om open naar het verleden te kijken. Verzamel een aantal foto’s uit de tijd waarin je kind een baby, peuter en kleuter was. Print deze uit. Rol ze op en bind er een vrolijk lintje omheen. Verstop deze herinneringen nu in de kamer of in jullie huis. Help je kind om jullie herinneringen te vinden, door warm – koud te zeggen.

Dit spel is een mooie kans om met je kind te praten over ‘vroeger’. Kinderen vinden het fijn om hun levensgeschiedenis te weten. Het kan hen helpen om te ontdekken wie ze zijn. En het kan hen helpen om te ontdekken dat er van ze gehouden wordt, dat ze er mogen zijn. Probeer leuke anekdotes te vertellen, hoe lief of grappig je kind was en hoe blij je met hem/haar was. Kijk of je de foto’s op volgorde kan leggen, van baby naar schoolkind, zodat je kind ziet dat ‘ie gegroeid is.

Lukt het niet om foto’s uit te printen maar wil je wel graag herinneringen zoeken? Kijk of je spulletjes kunt verstoppen van de baby- en peutertijd, vakantie/pretpark en andere gebeurtenissen die jullie samen beleefd hebben. Doe ook hier een vrolijk lintje omheen of hang er bijvoorbeeld een kaartje aan met een uitspraak uit die tijd.

Ik wens jullie mooie gesprekken toe.

  • Doventolk. Waarschijnlijk heeft ook je kind de doventolk wel gezien op tv. Het is nog knap ingewikkeld om elkaar te begrijpen zonder woorden. Je moet goed naar elkaar kijken. En je moet proberen om je in te leven in de ander. Deze oefening kan je gewoon ’s tussen het schoolwerk (of eten) door doen. Let erop dat je grappige/ontspannen zinnetjes voor elkaar uitbeeldt. Ga dit spel dus niet gebruiken om kind aan het werk of aan het opruimen te zetten. Hou dit ontspannen! Dus beeld bijvoorbeeld uit dat je blij bent dat de zon schijnt, dat je de vogels hoort fluiten, dat je niet van spruitjes houdt, of dat er een vlieg op het raam zit. Juist door met elkaar ‘onzin-zinnetjes’ te delen blijf je de ontspanning erin houden thuis. Veel plezier.

Ontspanning en plezier zijn noodzakelijke ingrediënten voor een goede band met elkaar. Maak het jezelf en je kind dus niet moeilijker dan nodig is. Juist wanneer jullie band goed is zal je merken dat het beter lukt om tot je kind door te dringen op de momenten waarop er iets moet gebeuren.

Mooie dagen toegewenst.

 

Berichten
Bezig met het laden...
Naam *
Email
Commentaar *